Το Σπίτι της Κύπρου αποτελεί ειδική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και λειτουργεί σε άμεση συνεργασία με τον εκάστοτε Γενικό Διευθυντή και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου.
H Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, αφοσιωμένη στη συστηματική μελέτη του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα έως σήμερα, είναι ένας από τους κορυφαίους ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς φορείς σε όλο τον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1881 και έκτοτε προσφέρει μια φιλόξενη βάση για μελέτη και έρευνα στην Ελλάδα σε μελετητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές από περίπου 170 συμβεβλημένα κολέγια και πανεπιστήμια της Βόρειας Αμερικής.
H Aκαδημία Aθηνών είναι Nομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και εποπτεύεται από το Yπουργείο Eθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.Συγκροτείται από τρεις Tάξεις: Θετικών Eπιστημών, Γραμμάτων και Kαλών Tεχνών, Hθικών και Πολιτικών Eπιστημών. Kύριος σκοπός της Aκαδημίας Aθηνών είναι η καλλιέργεια και η προαγωγή των Eπιστημών, των Γραμμάτων και των Kαλών Tεχνών και η επιστημονική έρευνα και μελέτη.
Το Συνεδριακό Κέντρο ΔΙΑΥΛΟΣ είναι ένας εικονικός, δηλαδή μη πραγματικός, φορέας περιεχομένου. Ο εικονικός αυτός φορέας συγκεντρώνει και προβάλει ειδικές περιπτώσεις εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται από τρίτους φορείς, εκτός της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ, αλλά λόγω του ιδιαίτερου σκοπού τους και αξίας του περιεχομένου τους αναμεταδίδονται από αυτήν, καθώς επίσης και περιστασιακές περιπτώσεις εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στα πλαίσια της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ αλλά δεν φιλοξενούνται σε μόνιμα συνεργαζόμενους με αυτήν Φορείς Περιεχομένου.
Η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης είναι ένα από τα πιο ιστορικά Mικρασιατικά Σωματεία. Ιδρύθηκε το έτος 1930 από Έλληνες Μικρασιάτες πρόσφυγες και είναι αστικό σωματείο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Έχει έδρα τη Νέα Σμύρνη, με το Mέγαρο της ΕΣΤΙΑΣ να δεσπόζει στην είσοδο της πόλης.
Το κοινωφελές Ίδρυμα Ευγενίδου συστάθηκε το 1956 με τη μορφή του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, υλοποιώντας τη διαθήκη του αείμνηστου εθνικού ευεργέτη Ευγένιου Ευγενίδη. Λειτουργεί με έδρα την Αθήνα, υπό τη μορφή του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου. Η δραστηριότητα του Ιδρύματος σύμφωνα με την ιδρυτική πράξη, έχει στόχο να συμβάλλει στην επιστημονική και τεχνική εκπαίδευση των νέων της Ελλάδας.
Ο ιστότοπος blod.gr (ακρωνύμιο των λέξεων Bodossaki Lectures on Demand) είναι ο μοναδικός στη χώρα μας – και ένας από τους λίγους διεθνώς – που προβάλλει αποκλειστικά διαλέξεις. Δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2011 με πρωτοβουλία και δαπάνες του Ιδρύματος Μποδοσάκη και εντάσσεται στο πλαίσιο του πρωταρχικού στόχου του Ιδρύματος για την προαγωγή της παιδείας στην Ελλάδα.
Το Δημοτικό Θέατρο “Απόλλων” αποτελεί έμβλημα της οικονομικής και πολιτιστικής άνθισης της Ερμούπολης του 19ου αιώνα. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό στολίδι που κατασκευάστηκε μόλις μέσα σε δύο έτη (1862-1864), και γνώρισε χρόνια χρυσής ακμής φιλοξενώντας στη σκηνή του διακεκριμένους καλλιτέχνες και θιάσους από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Το 2014, συμπλήρωσε 150 χρόνια ζωής περνώντας σε μια νέα εποχή ανάπτυξης με στόχους εκτός από τη φιλοξενία της καλλιτεχνικής δημιουργίας, τη βιωσιμότητα και τον εκσυγχρονισμό του.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ιδρύθηκε (μαζί με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο) το 1984 με το Π.Δ. 83/1984, που τροποποιήθηκε το 1985 με το Π.Δ. 302/1985 και το Π.Δ. 107/86. Έδρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ορίστηκε ο Βόλος.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας και το κεντρικό μουσείο της Βόρειας Ελλάδας. Με μοναδικές συλλογές αρχαίων αντικειμένων, με πλούσια δραστηριότητα και εξωστρέφεια είναι πάντα έτοιμο να καλωσορίσει τους επισκέπτες του.
Από την ίδρυσή του (1920) μέχρι σήμερα, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ ( ΕΙΠ ) παραμένει πιστό στην αποστολή του που είναι η πρόληψη και η θεραπεία των Μολυσματικών νοσημάτων μέσω της Βασικής Έρευνας, της Εκπαίδευσης και της προσφοράς Υπηρεσιών στη Δημόσια Υγεία. Πέρα από την εστίαση στην καταπολέμηση των μολυσματικών νοσημάτων, στόχο της Έρευνας στο ΕΙΠ σήμερα αποτελεί και η καταπολέμηση άλλων νοσημάτων όπως τα αυτοάνοσα, τα νευροεκφυλιστικά, τα νευρομυικά και διάφορες μορφές καρκίνου.
Οι προσπάθειες για την ίδρυση Πανεπιστημίου στα Ιωάννινα και στην ευρύτερη περιοχή μαρτυρούνται από τα τελευταία προεπαναστατικά χρόνια. Εκείνη την περίοδο, επιφανείς Ηπειρώτες διανοούμενοι είχαν επιχειρήσει να ιδρύσουν πανεπιστημιακές Σχολές στην Ήπειρο. Από τις αρχές του ’50 και αμέσως μετά την ίδρυση της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών (1954), υπήρχε έντονο το αίτημα για την ίδρυση ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, που θα επιβεβαίωνε το πολιτιστικό παρελθόν της Ηπείρου και θα αναδείκνυε από κάθε άποψη τα Ιωάννινα και την ευρύτερη περιοχή.
Ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ιδρύθηκε το 1981, με Πρόεδρο τον Χρήστο Δ. Λαμπράκη και ανέλαβε την ευθύνη της ολοκλήρωσης των εργασιών και στη συνέχεια τη λειτουργία του Μεγάρου. Eίναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και διοικείται από συμβούλιο του οποίου τα μισά μέλη διορίζονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τα άλλα μισά από τον Σύλλογο ''Οι Φίλοι της Μουσικής'', επίσης μη κερδοσκοπικό κοινωφελή φορέα.
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων. Εποπτεύεται από Εφορεία με τριετή θητεία, η οποία ορίζεται από την Περιφέρεια και απευθύνεται κυρίως στους κατοίκους του Νομού αλλά και σε κάθε πολίτη που την επισκέπτεται και ερευνά τις συλλογές της ή χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της.
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος αποτελεί τον θεματοφύλακα της γραπτής πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων και την κιβωτό ενός μοναδικού πλούτου στον οποίο καταγράφεται η πορεία της ελληνικής σκέψης και ιστορίας δια μέσου των αιώνων. Κύριος στόχος της όμως είναι ο απαράμιλλος αυτός πλούτος να μην παραμείνει απλά φυλασσόμενος, αλλά να μεταμορφωθεί σε γνώση που διαχέεται στην κοινωνία.
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, με έδρα την Αθήνα, είναι ένα από τα εθνικά μουσεία της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα μουσεία διεθνώς για την τέχνη και τον πολιτισμό των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων. Διαθέτει περισσότερα από 25,000 αντικείμενα, οργανωμένα σε συλλογές, τα οποία χρονολογούνται από τον 3ο έως τον 20ό αιώνα και προέρχονται κυρίως από τον ευρύτερο ελλαδικό, μικρασιατικό και βαλκανικό χώρο.
Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1983 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο άρτια οργανωμένα, εξοπλισμένα και στελεχωμένα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Αποτελείται από έξι Ερευνητικά Ινστιτούτα: Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, Πληροφορικής, Υπολογιστικών Μαθηματικών, Μεσογειακών Σπουδών, Επιστημών Χημικής Μηχανικής.
Tο INNOVATHENS είναι ένας ολοκληρωμένος κόμβος στήριξης της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας, όπου κάποιος μπορεί να συναντήσεις έμπειρα στελέχη της αγοράς και του ακαδημαϊκού χώρου, καθώς και επιτυχημένους επιχειρηματίες που θα τον βοηθήσουν με πρακτικό τρόπο να ωριμάσει την επιχειρηματική του ιδέα και να αναπτύξει ή να μετασχηματίσει την επιχείρησή του. Επιπλέον, μπορεί να έχει δωρεάν πρόσβαση σε εξειδικευμένη τεχνογνωσία, πληροφορίες και συμβουλές στα πεδία του ενδιαφέροντός του αλλά και να διερευνήσει εναλλακτικούς δρόμους επαγγελματικής αποκατάστασης .
Ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων λειτουργεί από το 1999 ως αυτοτελές τηλεοπτικό δίκτυο συνιστώντας Mέσο Μαζικής Ενημέρωσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Διοικητικά αποτελεί οργανική μονάδα της Βουλής των Ελλήνων υπαγόμενη απ’ ευθείας στον Πρόεδρο της Βουλής.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ιδρύθηκε το 2003 με το Προεδρικό Διάταγμα No. 92/11-4-2003. Έδρα του Πανεπιστημίου ήταν η Κοζάνη. Με την απόφαση Φ.120.61/132/61865/Β2/25.6.2003 του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευτικών Ζητημάτων, κ. Πέτρου Ευθυμίου διορίστηκαν τα πρώτα μέλη της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής.
Ο ΙΑΝΟS είναι από τις πιο πρωτοποριακές και επιτυχημένες επιχειρήσεις στον χώρο του βιβλίου και του πολιτισμού γενικότερα. Στόχος του είναι να προβάλλει πάντοτε τη συνομιλία και την ουσιαστική επικοινωνία με συγγραφείς, εικαστικούς καλλιτέχνες και όσους ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό. Ο συνδυασμός του παλιού και του καινούριου, της παράδοσης και της νεωτερικότητας, της ιστορίας και του μέλλοντος είναι η δύσκολη ισορροπία που φιλοδοξεί να διατηρήσει και να υπηρετήσει με τις δραστηριότητές του.
Η λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» - ΕΚΕΦΕ «Δ» - ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ‘50 με την επωνυμία Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ». Το 1985 πήρε τη σημερινή του επωνυμία και έγινε αυτοδιοικούμενο ΝΠΔΔ, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ο αρχικός στόχος του νεοσυσταθέντος Κέντρου ήταν η προώθηση της πυρηνικής έρευνας και τεχνολογίας για ειρηνικούς σκοπούς.
Το Κολλέγιο Αθηνών ιδρύθηκε το 1925 από μια ομάδα φωτισμένων Ελλήνων με πρωτεργάτες τον Εμμανουήλ Μπενάκη και τον Στέφανο Δέλτα και με την υποστήριξη Αμερικανών φιλελλήνων, όπως ο Bert Hodge.Όραμα των ιδρυτών, που πραγματώθηκε από τα πρώτα χρόνια, ήταν η δημιουργία ενός σχολείου, όπου "αρμονικά θα αναπτύσσονται οι πνευματικές, οι ηθικές και σωματικές δυνάμεις των μαθητών και ιδιαίτερα ο χαρακτήρας τους" μέσω του εμπλουτισμού του ισχύοντος εκπαιδευτικού συστήματος "με σύγχρονες μεθόδους μορφώσεως, προσαρμοσμένες στην ιστορία, στην παράδοση, στην ψυχολογία και στις εθνικές ανάγκες της χώρας".
Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) είναι ο εθνικός στρατηγικός φορέας ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ιδρύθηκε το 1983, είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και υπάγεται στην Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Αποτελεί έναν από τους κύριους φορείς - δικαιούχους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» του ΕΣΠΑ 2014 -2020.
Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο αποτελεί, κατά χρονολογική σειρά ιδρύσεως, το 18ο Α.Ε.Ι. της χώρας. Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Καθηγητή Γεωργίου Καραμπατζού. Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο φέρει το όνομα του εθνικού ευεργέτη Παναγή Χαροκόπου, κοσμοπολίτη Έλληνα της διασποράς, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ο οποίος οραματίστηκε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με άριστες κτηριακές υποδομές και εξοπλισμό, σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, που θα πρόσφερε ό,τι πιο σύγχρονο παρείχε η επιστήμη.
Η Στοά τού Βιβλίου ιδρύθηκε τον Ιούνιο τού 1996 από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Αποτελεί μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κέντρο Πολιτισμού στην Αθήνα, ως συμβολή στην αναζήτηση και τον συγκερασμό μέσω τού βιβλίου, των ιδεών τού παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος.
Η Στοά του Βιβλίου βρίσκεται Αρσάκειο Μέγαρο.
Το Μέγαρο σε αυστηρό κλασικό ρυθμό και με λιτή διακόσμηση, κτίσθηκε σε σχέδια τού αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου (1811-1885) και στέγασε τα Αρσάκεια σχολεία.
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου στον τομέα της αρχαίας τέχνης. Στις συλλογές του εκπροσωπούνται όλοι οι πολιτισμοί που άνθισαν στον ελληνικό χώρο από την προϊστορική εποχή ως το τέλος της Ρωμαιοκρατίας. Το νεοκλασικό σχέδιο του μουσείου έρχεται σε πλήρη συμφωνία με τα εκθέματα που περιέχει. Άλλωστε η νεοκλασική αρχιτεκτονική ήταν πολύ διαδεδομένη στην Ευρώπη τον καιρό που χτίστηκε το μουσείο.
Το Μουσείο Μπενάκη είναι ένα από τα πιο γνωστά μουσεία της Αθήνας. Ιδρύθηκε το 1929 από τον Αντώνη Μπενάκη στην μνήμη του πατέρα του Εμμανουήλ Μπενάκη. Το κυρίως μουσείο στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο της οικογένειας Μπενάκη, που κτίστηκε το 1867-1868 επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, έναντι του Εθνικού Κήπου. Η μεγάλη ανταπόκριση που έτυχε το μουσείο αυτό εκ μέρους κυρίως του αθηναϊκού κοινού οδήγησε σχετικά με ταχύ ρυθμό τον πολλαπλασιασμό των εκθεμάτων του.
To Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Υπηρεσία Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα που ιδρύθηκε το 1907, αποτελεί τον ιδανικό σύνδεσμο με τη Γαλλία και προσφέρει στους φοιτητές του και στο κοινό, ένα μοναδικό στην Ελλάδα γαλλόφωνο περιβάλλον, πλούσιο σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) είναι ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της Ελλάδας με έδρα την Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το 1925. Σήμερα, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο λειτουργούν συνολικά 41 τμήματα, τα οποία οργανώνονται σε 11 σχολές, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων. Η πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ εκτείνεται σε μία έκταση περίπου 334.000 m2 και βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος είναι δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στο οποίο όλα τα προγράμματα σπουδών διδάσκονται αποκλειστικά στα Αγγλικά. Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2005 με το Νόμο 3391/2005 και προσφέρει μεταπτυχιακές σπουδές στις ακόλουθες τρεις σχολές: (α) Οικονομικών Επιστημών, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Νομικών Σπουδών, (β) Ανθρωπιστικών Επιστημών, και (γ) Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας. Βρίσκεται σε ένα χώρο 16,000m² έξω από τη Θεσσαλονίκη, ειδικά διαμορφωμένο για να διευκολύνει τις σύγχρονες μεθόδους μάθησης.
Η Ελληνική πολιτεία επιθυμώντας να τιμήσει όλους αυτούς, που πολέμησαν για την Ελευθερία της πατρίδας μας, αποφάσισε το 1964 την ίδρυση Πολεμικού Μουσείου. Το Μουσείο εγκαινιάσθηκε τον Ιούλιο 1975 και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Αποστολή του είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και έκθεση πολεμικών κειμηλίων, η μελέτη, τεκμηρίωση και προβολή των Αγώνων του Ελληνικού Έθνους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με σκοπό την τόνωση της εθνικής μνήμης και την προβολή της ιστορικής συνέχειας και ενότητας τον Ελληνισμού.
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης φέρει το όνομα μιας ακτινοβολούσας πόλης και την στολίζει με ένα μοναδικό οικοδόμημα. Η δημιουργία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ήρθε να δώσει λύση στην ανάγκη που είχε η πόλη για έναν χώρο στέγασης όχι μόνο καλλιτεχνικών, αλλά και ποικίλων άλλων δραστηριοτήτων.Από την ίδρυσή του το 2000, έχει καταγράψει πολυάριθμες παραγωγές που σημειώνουν επιτυχία, που κυμαίνονται από μουσικές συναυλίες και όπερες, έως εναρκτήριες τελετές έναρξης και διεθνή συνέδρια.
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση είναι ένας τόπος πολιτισμού για το θέατρο, το χορό, τη μουσική, τα εικαστικά και τα γράμματα. Αποστολή έχει την προβολή του σύγχρονου πολιτισμού, την υποστήριξη των Ελλήνων δημιουργών, την καλλιέργεια διεθνών συνεργασιών, την εκπαίδευση για τα παιδιά και τη διά βίου μάθηση για ανθρώπους κάθε ηλικίας, σε ένα χώρο ανοιχτό και προσιτό σε όλους.
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης άνοιξε στο κοινό τον Ιανουάριο 1986 και σήμερα αποτελεί ένα ζωντανό πολιτιστικό οργανισμό στην καρδιά της Αθήνας. Με στόχο την επικοινωνία με το ευρύ κοινό, διοργανώνει περιοδικές εκθέσεις – αρχαιολογικές, σύγχρονης Τέχνης, κ.ά.– εκπαιδευτικά προγράμματα, δημιουργικές δραστηριότητες για γονείς και παιδιά, διαλέξεις, ημερίδες, σεμινάρια. Περισσότερα από 3.000 αντικείμενα Κυκλαδικής, Αρχαίας Ελληνικής και Κυπριακής Τέχνης εκτίθενται στους 4 ορόφους των μονίμων συλλογών.
Το ACS Athens είναι ένα διεθνές σχολείο με επίκεντρο τον μαθητή, που βασίζεται στην αμερικανική εκπαιδευτική φιλοσοφία, αρχές και αξίες. Σταθερή επιδίωξή μας είναι η αριστεία στη διδασκαλία και προσφορά ποικίλων ποιοτικών εκπαιδευτικών εμπειριών. Το ACS Athens ενθαρρύνει τους μαθητές να ανακαλύψουν τις ατομικές τους ακαδημαϊκές, πνευματικές, κοινωνικές και ηθικές δυνατότητες ώστε να ευδοκιμήσουν ως υπεύθυνοι πολίτες του κόσμου.
Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, αποτελεί ένα υπερσύγχρονο Πολιτιστικό Κέντρο και Mουσείο που ξεχωρίζει για τα πρωτοποριακά προγράμματά του. Βρίσκεται στον παλαιό βιομηχανικό άξονα Αθήνας-Πειραιά, εκεί όπου η μνήμη συναντά τη νεότερη ταυτότητα της πόλης, και η αρχιτεκτονική του χαρακτηρίζει την οδό Πειραιώς. Πρόκειται για έναν πολυχώρο όπου οι επισκέπτες βιώνουν την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό και ταυτόχρονα ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμικής δημιουργίας και έκφρασης.
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων συγκροτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 περιλαμβάνοντας στις αρμοδιότητές του τα θέματα παιδείας, εκπαίδευσης, έρευνας, καινοτομίας και θρησκευμάτων.
Το 2006, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) ανακοίνωσε τα σχέδιά του για τη χρηματοδότηση της δημιουργίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), έργο που περιλαμβάνει την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) και την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), καθώς και τη δημιουργία του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, συνολικής έκτασης 210.000 μ².
Το Ωδείον Αθηνών είναι το παλαιότερο και κορυφαίο μουσικοθεατρικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της νεώτερης Ελλάδας, που στεγάζεται στο εμβληματικό κτίριο του Ιωάννη Δεσποτόπουλου στο κέντρο της Αθήνας. Σήμερα, στο Ωδείο Αθηνών συνυπάρχουν κάτω από την ίδια στέγη όλες οι Παραστατικές Τέχνες (Μουσική, Θέατρο, Χορός), στα πρότυπα των αντίστοιχων ιδρυμάτων διεθνώς. Παράλληλα, μια σειρά σχεδιαζόμενων νέων δράσεων και πρωτοβουλιών φιλοδοξεί να τοποθετήσει το ίδρυμα σε μια νέα, σύγχρονη θέση στο χώρο του πολιτισμού και της παιδείας στη χώρα μας.