Το έτος 2022 γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Λουί Παστέρ, του διάσημου Γάλλου χημικού και βιολόγου που θεωρείται ο πατέρας της μικροβιολογίας. Ο ίδιος μάλιστα δημιούργησε το πρώτο εμβόλιο για τη λύσσα.
Με την ευκαιρία αυτή, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και το Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι, διοργανώνει δύο διαλέξεις για το ευρύ κοινό με θέμα «Ο Λουί Παστέρ σήμερα» και μια έκθεση με τίτλο «1822-1895: Από τον Λουί στον Παστέρ».
O Λουί Παστέρ (27 Δεκεμβρίου 1822 - 28 Σεπτεμβρίου 1895) θεωρείται δικαίως ο πατέρας της μικροβιολογίας. Επιστημολογικά ανέδειξε την ύπαρξη μικροοργανισμών, που προκαλούν τη διαδικασία ζύμωσης και είναι υπεύθυνοι για τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών. Έτσι, αμφισβήτησε τη θεωρία της αυτόματης γένεσης. Από ιατρικής άποψης, ο Παστέρ κατέστησε δυνατή την ανάπτυξη της ανοσολογίας και της οροθεραπείας, αλλά προκάλεσε επίσης μια πρακτική επανάσταση στην υγιεινή και τη θεραπεία. Αυτές οι επαναστάσεις θα μεταλλάξουν την ιατρική και ιδιαίτερα το ρόλο του γιατρού στην κοινωνία, αλλάζοντας το νομοθετικό πλαίσιο για τη δημόσια υγεία και τη γενικευμένη προφύλαξη από ενδημικές και επιδημικές νόσους.
Στη σημερινή εποχή, σημαδεμένη από την πανδημία Covid19, το επιστημονικό του έργο παραμένει ζωντανό.
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ «Ο ΛΟΥΙ ΠΑΣΤΕΡ ΣΗΜΕΡΑ»
Οι δύο σύντομες διαλέξεις των καθηγητών Stewart Cole και Αριστοτέλη Τύμπα θα εστιάσουν στη συμβολή του Παστέρ στις μέρες μας ενώ στο τέλος της εκδήλωσης, θα ακολουθήσει ξενάγηση στα ελληνικά της έκθεσης «1822-1895: Από τον Λουί στον Παστέρ» που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο - Μουσείο Παστέρ στο Παρίσι για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Λουί Παστέρ και θα φιλοξενείται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 19 Νοεμβρίου 2022.