Το Σπίτι της Κύπρου και το Εργαστήριο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας προσκαλούν την Πέμπτη, 7 Απριλίου 2022 και ώρα 19.00 στη διάλεξη του Εφόρου Αρχαιοτήτων του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας δρος Γιώργου Γεωργίου με θέμα : «Η Πρώιμη και Μέση Χαλκοκρατία στην Κύπρο ως μια εποχή μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών»
Προλογίζει : Ο Διευθυντής Εργαστηρίου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης Αναπληρωτής Καθηγητής Προϊστορικού Αιγαίου ΕΚΠΑ, Γιώργος Βαβουρανάκης
Η διάλεξη εντάσσεται στην ετήσια σειρά διαλέξεων : Η αρχαιολογία της Κύπρου
Η Πρώιμη Εποχή του Χαλκού σηματοδοτεί μια επανάσταση στην οργάνωση των ανθρώπινων κοινωνιών. Στην Κύπρο πολλά νέα στοιχεία εισάγονται γύρω στο 2.400 π.Χ. Ένας νέος τρόπος οργάνωσης της οικονομίας επέφερε ριζικές αλλαγές στην οργάνωση της κοινωνίας. Οι κοινωνικές αλλαγές επέφεραν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Κύπριοι αντιλαμβάνονταν τον κόσμο γύρω τους. Σημαντικές νέες τεχνολογίες μεταβάλλουν τον τρόπο παραγωγής. Η εισαγωγή της γνώσης για εξόρυξη του χαλκού και της τεχνογνωσίας χύτευσης και σφυρηλάτησης οδήγησαν σε ποικιλία νέων εργαλείων, των οποίων η σκληρότητα και αντοχή κατέστησαν εφικτές, εργασίες που πριν ήταν αδύνατες. Το συρόμενο από βόδια άροτρο αύξησε δραστικά την έκταση της γης, που θα μπορούσε μια κοινότητα να καλλιεργήσει. Η χρήση του γαϊδουριού ως αχθοφόρου ζώου άλλαξε τις δυνατότητες μεταφοράς μεγάλων φορτίων σε μακρινές αποστάσεις. Οι μεταβολές στις επικοινωνίες εντός του νησιού σταδιακά οδήγησαν σε συστηματικές επαφές με τους υπερπόντιους γείτονες. Η αντικατάσταση των κυκλικών οικιών της Νεολιθικής περιόδου από μια ευθύγραμμης κάτοψης αρχιτεκτονική, αντικατοπτρίζει ριζοσπαστικές αλλαγές στην οργάνωση της οικογένειας και κατ΄ επέκταση της κοινότητας. Οργανωμένα νεκροταφεία έξω από τα όρια των οικισμών αντικαθιστούν την ταφή των νεκρών εντός του οικιστικού χώρου. Οι αλλαγές στην κοινωνική δομή επέφεραν νέες ιδέες και νέα σύμβολα, με νέους τύπους ειδωλίων και σύνθετα μη χρηστικά αγγεία. Οι πιο εντυπωσιακές εκφράσεις των νέων ιδεών αποτυπώνονται σε πήλινα ομοιώματα πολυπρόσωπων σκηνών κοινωνικής δράσης. Η Πρώιμη και Μέση Κυπριακή Χαλκοκρατία είναι μια περίοδος 900 περίπου χρόνων, κατά την οποία συντελούνται οι μεταβολές που θα οδηγήσουν την Κύπρο από τα Νεολιθικά χωριά στα πρώτα αστικά κέντρα της Ύστερης Χαλκοκρατίας.