Σε συνδιοργάνωση με: το Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το δίκτυο Πράξη του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών έργων e-shape «EuroGEO Showcases: Applications Powered by Europe» Caroline Herschel Framework Partnership Agreement on Copernicus User Uptake – FPCUP
Η ενέργεια αποτελεί σημαντική κινητήρια δύναμη της ανθρώπινης δραστηριότητας. Από τη μαγειρική μέχρι την επικοινωνία, από τις μεταφορές μέχρι τα ταξίδια, αλλά και στις καθημερινές δραστηριότητές μας, το ενεργειακό ζήτημα εγείρει ερωτήματα σε σχέση με την κλιματική αλλαγή καθώς η ενέργεια που παράγεται σήμερα προέρχεται κυρίως από ορυκτά καύσιμα. Η προσαρμογή στις νέες αυτές συνθήκες είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ανθρωπότητας, ενώ για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, επιβάλλεται η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από την παραγωγή ενέργειας.
Η ενεργειακή μετάβαση προϋποθέτει δραστικές αλλαγές στον τρόπο παραγωγής ενέργειας. Η παρατήρηση της Γης αποτελεί σήμερα πολύτιμο εργαλείο για την υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων, στην παρακολούθηση και διαχείριση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στο μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα και στην ενεργειακή μετάβαση.
Στο πλαίσιο του κύκλου « Η νεολαία που καινοτομεί » το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το Κέντρο BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το δίκτυο Πράξη του ΙΤΕ, προσκαλούν 6 Έλληνες και Γάλλους ειδικούς σε μία ανοικτή συζήτηση με θέμα την αιολική και ηλιακή ενέργεια και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.
Η εκδήλωση φιλοδοξεί να προσελκύσει το ευρύ κοινό προσκαλώντας εξέχοντες επιστήμονες και πανεπιστημιακούς ερευνητές με σκοπό να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να παρουσιάσουν τις τελευταίες καινοτομίες. Η συζήτηση θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του κοκτέιλ που θα ακολουθήσει.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δρ. Χαράλαμπος (Χάρης) Κοντοές, Διευθυντής Ερευνών του Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.