Ένα πλούσιο ανανεωμένο πολιτιστικό πρόσωπο παρουσιάζει το Σπίτι της Κύπρου κατά τη φετινή χρονιά. Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος αναφέρει: «Τριάντα δύο χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και δημιουργικής πολιτιστικής παρουσίας μετρά φέτος το Σπίτι της Κύπρου και, στο διάστημα αυτό, ως ειδική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ως οργανικό και ζωτικό τμήμα της Πρεσβείας μας, έχει καθιερωθεί και καταξιωθεί, στη συνείδησή όλων μας, ως μία γέφυρα άμεσης επικοινωνίας και ουσιαστικού διαλόγου των πνευματικών ανθρώπων, των δημιουργών και των έργων του κοινού μας πολιτισμού».
Η Μορφωτική Σύμβουλος δρ Νάντια Στυλιανού σημειώνει ότι το φετινό Νοέμβριο το Σπίτι της Κύπρου διοργανώνει μεταξύ άλλων, μεγάλο επιστημονικό Συνέδριο για τον ποιητή, Οδυσσέα Ελύτη σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την απονομή του Νόμπελ.
Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019, ώρα 16:00-20:30 και το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019, ώρα 09:30-14:00, στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α Σύνταγμα) και θα λάβουν μέρος Καθηγητές Πανεπιστημίων από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου καθώς και έγκριτοι μελετητές του έργου του ποιητή.
Θα συμμετέχουν: Δημήτρης Αγγελάτος, «Οι εικαστικοί όροι της διαφάνειας του ποιητικού λόγου: οι ‘Αιθρίες’ του Οδυσσέα Ελύτη», Παντελής Βουτουρής, « “και αυτός αλήθεια που ήμουνα...”. Γλώσσα, γεωγραφία και ταυτότητα στο “Άξιον εστί”», Ευριπίδης Γαραντούδης, «Η μορφική πρωτεϊκότητα της ελεύθερης ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη», Γιώργος Γεωργής, «Κύπρος-Ελύτης. Μια πρώτη προσέγγιση», Ιουλίτα Ηλιοπούλου, «Το καλοκαίρι ως μεταφορά στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη», Γιάννης Η. Ιωάννου, «Ο ρόλος της αίσθησης στην ποίηση του Ελύτη», Ερατοσθένης Καψωμένος, «Οδυσσέας Ελύτης. Ο θεωρητικός του ελληνικού πολιτισμού», Ελένα Κουτριάνου, «“Η μετατόπιση του ονείρου στη γραφική παράστασή του”: Τα “σήματα-κοσμήματα” στο ‘Σηματολόγιον’ και οι ρήσεις από τη ‘Μαρία Νεφέλη’», Αντώνης Κωτίδης, «“Κατά δω θα πνεύσει μια αιωνιότητα”: ο Ελύτης και οι τύχες ενός κοσμοειδώλου», Paola Maria Minucci, «Μερικές σκέψεις για τη “Μαρία Νεφέλη”», Δρ Χρήστος Νίκου, «“Στηθήτω μία Παρθένος κατάστικτη φιλιών η αμώμητος”: η μορφή της Παναγίας στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη», Χριστίνα Ντουνιά, «Αγγέλων όψεις στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη», Δρ Νάντια Στυλιανού, «“Ο Ποιητής και η Μούσα” - Διακαλλιτεχνικές προσεγγίσεις στην ποιητική του Οδυσσέα Ελύτη και του Νίκου Εγγονόπουλου».
Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019, στην έναρξη του Συνεδρίου χαιρετισμό θα απευθύνουν: ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας-Παπυρολογίας, κ. Αμφιλόχιος Παπαθωμάς και η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, ποιήτρια, δοκιμιογράφος, δρ Τασούλα Καραγεωργίου.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθεί το Μουσικό Πρόγραμμα, «Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα». Ο λυρισμός της ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη μέσα από τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού. Τραγούδι: Δάφνη Πανουργιά, Χρήστος Κεχρής. Πιάνο: Γιάννης Τσανακαλιώτης. Απαγγελία: Ιουλίτα Ηλιοπούλου.