Ο Κήπος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών είναι ανοιχτός για το κοινό καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τη δύση του ήλιου. Με το πράσινο, τα δέντρα και τα λουλούδια του, φιλοδοξεί να γίνει πόλος έλξης για τους πολίτες όλων των ηλικιών που θα βρουν όχι μόνο έναν τόπο για να ηρεμήσουν και να χαλαρώσουν από τους γρήγορους και απαιτητικούς ρυθμούς της πόλης αλλά και τη δυνατότητα να τον κάνουν «στέκι» τους με τις πολλές και ποικίλες καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που οργανώνει εκεί το Μέγαρο Μουσικής.
Οι πρώτες μουσικές εκδηλώσεις στον Κήπο έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από τον κόσμο. Αξέχαστη θα μείνει η βραδιά της Φιλαρμονικής της Βιέννης με τον Ρικκάρντο Μούτι, όπου 4.000 χιλιάδες θεατές καθισμένοι στα παγκάκια και ξαπλωμένοι στο γρασίδι ανάμεσα στις νεραντζιές, τις χαρουπιές και τις ακακίες, κάτω από τον αττικό ουρανό απόλαυσαν τη συναυλία, από αναμετάδοση σε γιγαντοοθόνες, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα μυσταγωγίας.
Η μελέτη
Βασική επιδίωξη των μελετητών ήταν η δημιουργία ενός κήπου με έντονο χαρακτήρα φυσικού περιβάλλοντος και με τις, κατά το δυνατόν, μεγαλύτερες επιφάνειες ελεύθερου πρασίνου αλλά και εστίες ενδιαφέροντος.
Το ανάγλυφό του προσαρμόστηκε στα δεδομένα των γύρω δρόμων, στο ανάγλυφο του όμορου Πάρκου Ελευθερίας και της διαμόρφωσης του Μνημείου Ελευθέριου Βενιζέλου. Βασικός επίσης παράγοντας σχεδιασμού ήταν οι ανάγκες απορροής των όμβριων υδάτων.
Οι είσοδοι κοινού στο κτιριακό συγκρότημα καθώς και οι είσοδοι του πάρκου καθόρισαν τους βασικούς άξονες κυκλοφορίας μέσα στο πάρκο οργανώνοντας έτσι και τις επιμέρους περιοχές πρασίνου.
Κατά τη μελέτη της διάταξης των διαφόρων μορφών πρασίνου λήφθηκαν υπόψη οι αισθητικές και λειτουργικές απαιτήσεις του χώρου αλλά και το οικολογικό περιβάλλον της περιοχής. Οι ελεύθεροι περιπατητές θα κινούνται σε ένα πάρκο με την ίδια δομή που έχει ο χώρος που περιβάλλει το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου και αποτελείται από συστάδες και ομάδες δένδρων και θάμνων το οποίο συμπληρώνεται από εκτεταμένες επιφάνειες χλοοτάπητα.
Στη σύνθεση της βλάστησης επικρατεί το υψηλό στοιχείο το οποίο συνίσταται από δέντρα, ως επί το πλείστον μεγάλου μεγέθους, αλλά και από θάμνους και αναρριχώμενα-κρεμοκλαδή. Σχετικά με την επιλογή των φυτικών ειδών επιλέχθηκαν κυρίως είδη ιθαγενή που αντέχουν στις συνθήκες της περιοχής ώστε να εξασφαλίζεται υγιής ανάπτυξη βλάστησης και μη γηγενή είδη με ιδιαίτερο αισθητικό ενδιαφέρον που είναι απολύτως εγκλιματισμένα στις βιοκλιματικές συνθήκες της περιοχής.
Ιδιαίτερη έμφαση στη σύνθεση του πρασίνου δόθηκε στη συμμετοχή αειθαλών ειδών, όπως αριές, χαρουπιές, ακακίες, νεραντζιές, μανόλιες κλπ. ενώ επιλέγοντας τα κατάλληλα φυτικά είδη επιτυγχάνεται συνεχής ανθοφορία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η Μιμόζα Νικαίας, το Γιασεμί το κίτρινο, το Βιβούρνο, η Μαώνια ανθίζουν τους χειμερινούς μήνες. Νωρίς την Άνοιξη εμφανίζονται τα άνθη της Καλλωπιστικής Δαμασκηνιάς, της Τσιντόνιας και της Φορσύθιας. Επίσης η περιμετρική φύτευση του Πάρκου με Δάφνη Απόλλωνα κατά μήκος της περίφραξης έγινε για λειτουργικούς λόγους (παρεμπόδιση εισόδου ρυπαντικών στοιχείων, ηχοπροστασίας) αλλά και αισθητικούς λόγους.
Συνοψίζοντας, στη δημιουργία του πάρκου που καταλαμβάνει 22 στρέμματα, ελήφθησαν υπόψη : oι γενικές και ειδικές οικολογικές συνθήκες της περιοχής, oι αισθητικές απαιτήσεις του χώρου και η εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργικότητας του χώρου.
Η επιλογή των διακοσμητικών ειδών που συγκροτούν το πράσινο έγινε με βάση: τα χαρακτηριστικά τους, τα οικολογικά δεδομένα της περιοχής, το λειτουργικό σκοπό που ικανοποιούν, το τοπικό μικροκλίμα, την εξασφάλιση αισθητικής αρμονίας και βιολογικής ισορροπίας μεταξύ των ειδών και τις διαστάσεις το χώρου.
Για την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού έργου πνοής για την Αθήνα, συνέδραμε ουσιαστικά το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Χάρις στη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος που έγινε στο Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής τον Ιούνιο του 1999 στο πλαίσιο του έργου της Ολοκλήρωσης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, υλοποιήθηκε η διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου γύρω και πίσω από το Μέγαρο σε ένα μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης που είναι σε θέση να φιλοξενεί σειρά εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων.
Ένα αρμονικό σύνολο υψηλών προδιαγραφών, αντάξιο του πολιτιστικού κέντρου που περιβάλλει, ο κήπος του Μεγάρου Μουσικής ανοίγει τις πόρτες του στην πόλη φιλοδοξώντας να γίνει ένα σημείο συνάντησης, περισυλλογής, ψυχαγωγίας, πολιτισμού και εκπαίδευσης.