Η συνθήκη που βιώνουμε οδηγεί σε μια κοινωνικό-οικονομική κρίση, η οποία επιδεινώνει συχνά τις διατροφικές συνήθειες, με αποτέλεσμα τον υποσιτισμό αλλά και την αυξημένη επισιτιστική ανασφάλεια. Η περίοδος της καραντίνας μπορεί επίσης να επιδεινώσει την ψυχοκοινωνική υγεία με μακροχρόνιες επιπτώσεις στη διατροφή και την υγεία, αυξάνοντας ή μειώνοντας την πρόσληψη ενέργειας. Δεν είναι επιβεβαιωμένο ποιοι ακριβώς είναι οι μηχανισμοί της κοινωνικοοικονομικής και ψυχοκοινωνικής κατάστασης που αλληλοεπιδρούν με τα βιολογικά συστήματα που διέπουν την ομοιόσταση βάρους. Και οι δύο συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της παχυσαρκίας, ενώ πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι άνθρωποι όλων των ηλικιών τρέφονται λιγότερο υγιεινά. Η πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα, η διατήρηση της υγιεινής διατροφής και η εξασφάλιση επαρκούς άσκησης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αποτελεί πρόκληση.